zahnreinigung-1514693_1280 (1).jpg
 

Controle

Het meest belangrijke element van tandheelkundige zorg is de periodieke controle. Graag spreken wij hiervoor met u af. Na afloop van uw controle plannen wij gelijk een nieuwe controle afspraak. Tijdens de periodieke controle kijkt de tandarts naar de gezondheid van uw gebit en tandvlees. Een zorgplan zal worden opgesteld indien er problemen worden geconstateerd.   

Gebitsreiniging

Een gezond gebit heeft alles te maken met gezond tandvlees. Uit onderzoek blijkt bovendien dat er verband is tussen tandvleesproblemen en aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaataandoeningen. Over het belang van het onderhouden van gezond tandvlees valt dus niet te discussiëren. Dit doet u door uw gebit tweemaal per dag zorgvuldig te reinigen. De tandarts of mondhygiënist kan uitleggen hoe u voedselresten en tandplak het beste kunt verwijderen met behulp van een tandenborstel, ragers, tandenstokers of floss. Een regelmatig tandartsbezoek is ook belangrijk voor de controle van uw tandvleesgezondheid. Indien nodig wordt dit gecombineerd met het verwijderen van tandsteen en gladmaken van de tandoppervlakken.

Vulling

Gaatjes of cariës ontstaan in tanden en kiezen door bacteriën in de tandplak. Deze bacteriën kunnen de buitenkant en –  in een gevorderd stadium –  de binnenkant van een tand of kies aantasten. Om pijnklachten te voorkomen of tegen te gaan, moeten de gaatjes in tanden en kiezen worden gevuld. Bij het vullen van tanden en kiezen worden de aangedane stukken verwijderd. Voor het opvullen van het gaatje gebruikt de tandarts composiet (witte vulling).

Wortelkanaalbehandeling

Bij de wortelkanaalbehandeling zal het wortelkanaal moeten worden gereinigd, de bacteriën zoveel mogelijk worden weggehaald en met een vulling tot aan de wortelpunt worden afgesloten. Door de reiniging van de kanalen wordt de oorzaak van de ontsteking weggenomen en kan het lichaam deze ontsteking genezen.

Extractie

Voor dat de tand of kies getrokken wordt, moet de tandarts weten of u goed gezond bent, geen bloedverdunners gebruikt, een kunstmatige hartklep hebt of u in de voorgaande 6 maanden een vaatoperatie heeft gehad. Vervolgens wordt de kies verdoofd. De verdoving moet even inwerken. Het trekken van een tand of kies gebeurt met een wrikkende, draaiende beweging. 

In sommige gevallen wordt de wond gehecht. Er wordt een stevig opgerold steriel gaasje op de wond gelegd waarop 30 minuten stevig moet worden dicht gebeten. In de meeste gevallen wordt hechtmateriaal gebruikt dat vanzelf oplost.

Kunstgebit

Als uw tanden door ouderdom, ziekte of slijtage zo slecht zijn geworden dat ze moeten worden vervangen, kan een kunstgebit een oplossing voor u zijn. Een kunstgebit is een grote verandering. Het kan bijvoorbeeld de manier waarop u kauwt en spreekt beïnvloeden.

Angst

Regelmatig maken patiënten zich zorgen over een tandartsbezoek. De belangrijkste oorzaak is angst voor pijn. Angst kan ontstaan door eerdere ervaringen, verhalen van anderen of schaamte voor het gebit. Er bestaan verschillende angsten, maar waar de angst ook vandaan komt, het is niet iets dat van de ene op de andere dag verdwijnt. Bij sommigen gaat het zover dat zij jarenlang niet bij de tandarts komen, met alle gevolgen voor het gebit van dien.